Vad är ett A1- eller PDA1-certifikat? Skyldigheter och krav

A1- eller PDA1-certifikat: Förpliktelser

A1- eller PDA1-certifikatet visar vilken nationell socialförsäkrings- och arbetsrättslagstiftning en arbetstagare omfattas av, det vill säga som gäller för arbetstagaren. A1- eller PDA1-certifikatet utfärdas av socialförsäkringsinstitutionen där arbetstagaren vanligtvis är bosatt (utsändningslandet). Det är ett grundläggande dokument inom ramen för utstationering inom EU eller arbetstagares rörlighet inom EU och EES.

Alla arbetstagare som är lagligt anställda i land ”A” av ett bemanningsföretag och som tillfälligt är utstationerade eller uthyrda till en kund (användarföretag) i land ”B” måste ha ett A1-certifikat eller bevisa att det har begärts. Enbart bevis på att ansökan har gjorts anses vara tillfredsställande (eller tillräckligt) under upp till 3 månader efter att arbetarna har hyrts ut, enligt nästan alla arbetsinspektionsmyndigheter inom EU och EES. Denna toleransperiod tillhandahålls eftersom många av socialförsäkringsinstitutionerna inom EU och EES utfärdar A1-certifikaten först flera veckor eller månader efter att de har begärts av ett bemanningsföretag som är etablerat i ett annat EU- eller EES-land. (Notera: Portugals socialförsäkringsmyndighet är faktiskt bättre än de flesta i detta avseende).

Inte alla kunder (användarföretag) i värdländerna (eller mottagarländerna) är medvetna om A1-certifikatets existens och/eller betydelse, men de som är det vägrar arbeta med utländska bemanningsföretag som inte kan eller vill tillhandahålla dessa certifikat (eller åtminstone bevis på att ansökan har gjorts) inom en rimlig tidsperiod.

Vad är ett A1 eller PDA1 certifikat Skyldigheter och krav

Varför anser kunder (användarföretag) i värdländerna (eller mottagarländerna) att A1-certifikaten är så oerhört viktiga? För att de vill vara säkra på att arbetarna som har hyrts ut till dem faktiskt är lagligt anställda av det bemanningsföretag som är etablerat i ett annat EU- eller EES-land. De vill också vara säkra på att arbetarna har tillstånd att tillfälligt utstationeras, och vill inte riskera att behöva betala sociala avgifter eller löneskatter till sina egna nationella myndigheter. De vill heller inte riskera att begå överträdelser och tvingas betala stora böter, och de är medvetna om att de även kan behöva betala lönerna för de hyrda arbetarna om bemanningsföretaget som är etablerat i det andra EU- eller EES-landet misslyckas med att göra det – vilket alltid är en möjlighet om arbetarna inte har varit lagligt anställda.

Som man kan se fyller A1-certifikatet många syften. Det skyddar i hög grad kunden (användarföretaget) som hyr arbetare från ett bemanningsföretag etablerat i ett annat EU- eller EES-land från enorma risker.

Ett bemanningsföretag etablerat i Portugal som inte har licens att bedriva tillfällig anställningsverksamhet är INTE berättigat att få A1-certifikat.

Bemanningsföretagslicensen (på portugisiska, ”alvará”) måste laddas upp på Socialförsäkringens webbportal för varje enskilt A1-certifikat som lämnas in. Underlåtenhet att göra detta kommer oundvikligen att leda till avslag på begäran.

Nedan visas en bild från den portugisiska socialförsäkringens webbplattform. Där visas de dokument som måste laddas upp när man lämnar in en begäran om ett A1-certifikat – tillståndet (=licensen) är ett av de dokument som krävs. Som man kan se är processen att begära och erhålla ett A1-certifikat i Portugal inte enkel – den är ganska krävande.

Vad är ett A1 eller PDA1 certifikat Skyldigheter och krav

Även om ett bemanningsföretag (TWA) etablerat i Portugal som INTE innehar ett giltigt tillstånd (eller licens) under inga omständigheter kommer att få ett A1-certifikat utfärdat, kan de tekniskt sett ANSÖKA om ett genom att ladda upp ett eller flera falska dokument (ett av dem skulle vara tillståndet).

De kan sedan ladda ner ett bevis på ansökan och visa det för sin kund (användarföretag) utanför Portugal för att övertyga dem om att A1-certifikaten håller på att behandlas och slutligen kommer att utfärdas.

Detta är naturligtvis ett fult knep. Det bemanningsföretag som är etablerat i Portugal lurar medvetet sin utländska kund. De är väl medvetna om att ansökan om A1-certifikat kommer att avslås, men genom att skicka in en ansökan med falska dokument kan de ge kunden falska försäkringar och fortsätta med verksamheten så länge de kan hålla bedrägeriet vid liv.

Kunden i ett annat EU- eller EES-land (användarföretaget) som har hyrt arbetare från bemanningsföretaget etablerat i Portugal är helt omedveten om att de är utsatta för enorma risker. Men, brist på kunskap skyddar dem inte från att drabbas av konsekvenser om de granskas av myndigheterna – vilket kan ske upp till 5 år efter att utstationeringen har avslutats.

Nedan kan du se en bild på ett portugisiskt bevis på ansökan (maskinöversatt från originalet på portugisiska:

Vad är ett A1 eller PDA1 certifikat Skyldigheter och krav

Självklart kan även A1-dokument förfalskas.

Så i verkligheten finns det inget sätt att helt eliminera risken, det bästa man kan göra är att minimera den. Nåja, det finns sätt att praktiskt taget eliminera risken.

Men om du har ett A1-certifikat och vill kontrollera dokumentets legitimitet, kan du hitta all nödvändig information här du kan hitta ytterligare information här. Dessutom rekommenderar vi att du kontrollerar alla överväganden innan du registrerar dig för ett A1-certifikat.

Explore Other Successful Projects